Skip to content

Ravintola Kolme Kruunua

”Kaupungin parhaat lihapullat, paras pyttipannu ja parhaat silakat tarjoilee monien mielestä yhä ravintola Kolme Kruunua. Ravintolassa leijuu vielä ravintoloitsija Irja Örnin henki. Irja Örn (1910-1992) hoiti tässä tilassa miehensä kanssa Liisanbaaria parikymmentä vuotta kunnes he 1952 sisustivat tilan uudelleen ja ristivät sen Kolmeksi Kruunuksi.

Takaseinän hiotun peilin suunnitteli ja toteutti taiteilija Emil Ruokolainen, joka vastasi muutenkin Kolmen Kruunun sisustuksesta. Ruokolainen (1895-1968) oli aikanaan arvostettu koristemaalari, joka on somistanut monia suomalaisia kouluja ja kirkkoja, mm. Liperin, Vuoksenrannan ja Saaren kirkot.”

”Kolmen Kruunun ikkunoiden lasimaalaukset suunnitteli ja toteutti taiteilija Fritz Hilbert (1898-1981), joka työskenteli S. Wuorion maalausliikkeessä edeten lopulta sen taiteelliseksi johtajaksi.

Kolme Kruunua on harvoja helsinkiläisiä ravintoloita, joiden asiakaskunnan ikäjakauma ulottuu kahdestakymmenestä yli kahdeksaankymmeneen vuoteen. Tarjoilijat tietävät kertoa vanhoista asiakkaista,
jotka muistelevat sitä kuinka he lapsuudessaan kävivät hakemassa omaa isäänsä täältä kotiin ja viettävät nyt itse täällä elämänsä iltaa.

1990-luvun puolivälissä ravintola sai entisen viinikassan kohdalle baaritiskin, mutta muuten seinien puupaneloinnit, vanhat valaisimet, lasimaalaukset ja lasipintojen koristeet ovat alkuperäiset.”

Teksti on lainaus kirjasta Juhani Tolvanen ja Ilari Järvinen: ”Saunasta Savoyhin – Sisätilojen Helsinkiä” Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki 1999

Kuvia miljööstä ja annoksista

Back To Top